Bali, wie gaat er tegenwoordig niét naar toe. Jong, oud, honeymooners, digital nomads, solo-travellers; iedereen lijkt naar Bali te willen. En ik ben de laatste die ontkent dat je in Bali heerlijk vakantie kunt vieren. Zelf ben ik er ook 2 keer geweest. Prachtig weer, fijne verblijven, heerlijk eten… Maar waar je minder over hoort zijn de nadelen. En toch is een vakantie nóg fijner wanneer het totaalplaatje klopt. Dus ga je binnenkort naar Bali op vakantie? Geen zorgen, je gaat vast en zeker een fijne tijd tegemoet. Houd alleen rekening met onderstaande zaken. Twijfel je nog? Dan hoop ik je hierbij een reëel beeld te geven van de (vaak verzwegen) keerzijde van het eiland.
Vervuiling
Oh, oh, oh, wat een zooi is het op Bali! Iedereen die een stap buiten z’n resort komt zal dit kunnen beamen want stranden, bossen, straten, alles ligt vol met (plastic) troep. En denk je lekker te gaan snorkelen maar voel je wat glibberen tegen je been? Dan moet ik je teleurstellen, want het is waarschijnlijk geen visje, maar plastic.

Uiteraard is ‘Plastic pollution’ een probleem van veel grotere orde en is dit jammer genoeg niet van vandaag op morgen op te lossen. Toch kun je je als vakantieganger een paar heel eenvoudige gewoontes aanleren. Neem bijvoorbeeld je eigen drinkfles mee. Op steeds meer plaatsen kun je deze gratis of tegen een kleine vergoeding laten vullen met vers, gefilterd water. Vermijd daarnaast het gebruik van plastic rietjes (gewoon door te vragen of men het rietje achterwege wil laten) en plastic tasjes (neem je eigen tas of rugzak mee). Ook zou je kunnen overwegen om te overnachten op locaties waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat.
Dierenleed
Helaas staan veel Aziatische landen niet direct bekend om hun grote dierenhart. Indonesie, en Bali in het bijzonder, is door diverse dierenwelzijnsinstanties al meermaals uitgeroepen tot meest dieronvriendelijke plek ter wereld! Mocht je dus op vakantie gaan naar Bali, houd dit dan altijd in je achterhoofd. Ga nóóit op een olifant rijden, vermijd dierentuinen, drink geen luwak koffie (en bezoek de bijhorende plantages niet) en ga zelfs geen wilde dolfijnen spotten in Lovina. Samengevat kun je beter alles wat met (wilde) dieren te maken heeft vermijden. Want als men er een boterham mee kan verdienen, blijft deze helse industrie overeind. Wil je meer lezen over de uitkomst van diverse onderzoeksrapporten, kijk dan o.a. eens op deze website.
Ook veel zwerfdieren, waaronder honden, hebben het heel zwaar op Bali. Wil je daar iets tegen doen? Er zijn diverse hulporganisaties waar je niet alleen een donatie aan kunt geven, maar waar je tevens vrijwilligerswerk kunt doen.
Corruptie en scams
Ook corruptie en oplichting komt nog altijd heel veel voor op Bali. Waar veel voor gewaarschuwd wordt zijn de zogenaamde wisselkantoortjes waar gewerkt wordt met ongunstige wisselkoersen en bijkomende kosten.
Taxi’s, nog zoiets! Naast het feit dat taxichauffeurs vaak opdringerig en onbeschoft zijn, is de één nog duurder dan de ander. Informeer daarom goed wat een ritje zou moeten kosten en doe altijd een prijsvergelijk. Nog beter is om te kiezen voor een Grab (vergelijkbaar met Uber) of een gemeterde Blue Bird taxi. Let wel op, want er rijden enorm veel neppe Blue Birds rond, soms amper van de echte versie te onderscheiden!
Helaas kun je deze goedkope taxidiensten in de drukkere gebieden (waaronder Ubud) vaak echter niet gebruiken omdat de betaalbare chauffeurs bedreigd en soms zelfs mishandeld worden door hun concullega’s (ook wel de ‘taxi maffia’ genoemd).
Tot slot zijn er enorm veel verhalen over corrupte politie-agenten. Met name buitenlandse scooterrijders worden geregeld zonder reden aangehouden en beboet. Een discussie hoef je met deze mannen niet aan te gaan, want daarmee maak je het vaak alleen nog maar erger. En ook wanneer je schade rijdt of in een ongeluk verzeild raakt kun je flink in de problemen komen. Ik heb zelf (gelukkig) geen ervaring met de Balinese politie, maar wil je een scooter huren, dan lijkt het me verstandig om dit via een reisorganisatie of verblijf te regelen, zodat zij je eventueel in bescherming kunnen nemen.
UMABESTARI. Nice info, thanks..
This is amazing! the text or article is amazing
De keerzijde wordt geschreven door iemand die niet verder kijkt dan zijn neus lang is. Vervuiling zeker die is er. Plastic zooi die voornamelijk veroorzaakt wordt door westerse landen. Op Bali kan je in geen enkele supermarkt meer een plastic tasje krijgen. Das is toch wel heel anders. Dan hier in de supermarkt.
Taxichauffeurs die je oplichten? Jazeker is mij overkomen toch wel voor 15000 rupiah. Nou nou nou das is heel erg. Zeker 1 hele euro.
Wisselkantoortjes zijn in elk land not done, kijk maar eens in Amsterdam.
Politie zijn inderdaad redelijk corrupt. Net zoals in Frankrijk, Spanje en ga zo maar door.
Dierenleed? Waar vindt je dat niet? Indonesië is een redelijk arm land dus prioriteiten liggen anders.
De echte keerzijde van Bali zijn de vreselijke Australiërs die daar met grote betalen komen. Dronken smerige lui die in zwembaden zeiken, stennis maken en daar voor goedkope seks komen. Dat is de echte keerzijde van Bali en die wordt niet veroorzaakt door de lokale bevolking.
Hallo Hans, dank voor je reactie.
Als je er vanuit gaat dat ik de ‘schuld’ van bovenstaande zaken zou willen schuiven op de lokale inwoners, dan heb je mijn blog geloof ik niet helemaal gelezen. ‘Plastic pollution’, en milieuvervuiling in de breedste zin van het woord”, is een probleem van veel grotere orde en is jammer genoeg niet vandaag op te lossen. Ik probeer vakantiegangers echter júist aan te moedigen hier zelf bewust mee om te gaan. Tijdens mijn laatste bezoek aan Bali vond ik het mooi om te zien dat er bijvoorbeeld steeds meer drink stations in cafés en winkels zijn waar je gratis je bidon kunt laten vullen met gefilterd water. Ook zijn er bijvoorbeeld steeds meer eco resorts. Dit is een kwestie van keuzes die je als toerist zelf kunt maken.
Ik woon zelf sinds kort in Canada en erger me enorm aan de supermarkten én consumenten die nog altijd alle boodschappen vanzelfsprekend in plastic tasjes verpakken.
W.b. de taxichauffeurs is oplichting 1 ding. Het feit dat er echter taxichauffeurs zijn die wij gesproken hebben en zich compleet onveilig voelen omdat ze worden bedreigd door andere chauffeurs die hele regio’s ‘claimen’, is veel kwalijker. Iedere taxichauffeur zou zijn werk veilig moeten kunnen uitvoeren.
Jazeker is er armoede in Indonesië. Ik vind alleen dat dit nooit een excuus zou mogen zijn om dierenleed in stand te houden. Hiermee moeten we echter wederom een beroep doen op toeristen die hier geen geld aan moeten besteden. En dit geldt voor zoveel meer bestemmingen dan alleen Bali.
Ik geloof sowieso niet dat het een kwestie is van tegenstellingen. Dat er in Bali corruptie plaatsvindt, wil niet zeggen dat er in andere landen geen corruptie plaatsvindt. Maar dat praat het thema nog steeds niet goed.
De keerzijde van Bali is o.a. geschreven omdat social media vaak een zeer onrealistisch beeld scheppen van vakantiebestemmingen (en vele andere zaken). En inderdaad, wanneer mensen niet verder kijken dan hun neus lang is, krijgt men helaas geen goed beeld van de realiteit.
Prima reply maar u richt u iets teveel op alleen Bali terwijl dit in nagenoeg alle mooie en minder mooie landen gebeurt en dat vind ik niet terecht. Indonesië is een prachtig land zelfs beter dan menig westers land