Emigreren tijdens een pandemie

Emigreren is op zich al een uiterst spannende onderneming. Strooi daar een beetje Corona overheen en je hebt een aardige maaltijd voor de kiezen.

Omdat wij in Maart 2021 naar Canada verhuisden, viel onze emigratie recht in de COVID-pandemie. Hoewel het voor ons een droom en kans was die we niet aan ons voorbij wilden laten gaan, besloten we er voor te gaan. Toch kwam er een hoop extra onzekerheid bij kijken.

Aanvullend papierwerk
Voor een emigratie heb je een visum nodig en voor een visum is papierwerk vereist. Normaliter is dat al een aardig hoofdpijndossier, maar gelukkig hadden wij in ons geval hulp van een werkgever. En hoewel de regels per land verschillend zijn, waren er voor Canada wel een aantal aanvullende documenten nodig. Niet alleen om te bewijzen dat je COVID-vrij bent, maar ook om aan te tonen waarom je net nu, tijdens de pandemie, de grens over ‘moet’. De grenzen van Canada waren namelijk pot en potdicht (en nog steeds) en iedere vorm van recreatief reizen is uit den boze.

Een voordeel was echter wel dat ons visum binnen mum van tijd was goedgekeurd, aangezien de visumaanvragen beperkt zijn tot een bare minimum.

Afscheid
Afscheid nemen is nooit leuk. Sterker nog, het is wellicht de enige reden waarom je niét zou willen emigreren: het achterlaten van je dierbaren. En tijdens een pandemie waarbij (afscheid)feestjes verboden zijn, samen uit eten onmogelijk is en 1,5 meter afstand wordt geacht, was echt afscheid nemen niet aan de orde. Veel van onze vrienden hebben we vlak voor ons vertrek niet eens meer kunnen zien. Dit maakt het afscheid nemen vreemd, een beetje onwerkelijk maar ook verdrietig.  

Quarantaine
Naast de Corontatest die we maximaal 72 uur voor vertrek uit Nederland moesten doen en bij aankomst op het vliegveld in Vancouver, was een verblijf van 3 nachten in een quarantainehotel voor ons verplicht. Dit hotel moést voor vertrek al geboekt en betaald zijn, anders mocht je alsnog het vliegtuig niet in. De 3 nachten in het quarantainehotel zijn bedoeld om je Coronatest-uitslag die je op de luchthaven hebt gedaan af te wachten. Ongeacht de uitslag, moest je na die 3 nachten de quarantaine voortzetten en mag je geen stap van jouw opgegeven locatie afwijken. (En ja, je wordt echt gecontroleerd! We hebben zelf ook een officer aan de deur gehad én diverse controletelefoontjes ontvangen.)

Dagelijks rapporteerden we in een Corona-app hoe we ons voelde en op dag 10 moesten we nogmaals een Coronatest doen door in te bellen met een verpleegkundige. Helaas kwam de uitslag van onze test niet op tijd (iets met Pasen en personeelstekort), wat betekende dat onze quarantaine automatisch werd verlengd. 16 dagen zaten we opgesloten in een voor ons nieuw, vreemd land! Geen pretje dus.

Vertragingen rondom transport
Nu, ruim 10 weken na onze quarantaine, hebben we nog steeds onze inboedel en bezittingen niet ontvangen. Hoewel we gelukkig vrij snel een huisje wisten te vinden in North Vancouver, is onze container meermaals vertraagd, zowel voor vertrek, tijdens vertrek in Rotterdam (langleven een extra Suezkanaal akkefietje) en bij aankomst hier in Vancouver. Praktisch alle vertragingen én additionele kosten worden door het verhuisbedrijf op COVID geschoven. In hoeverre dat terecht is kan ik niet helemaal beoordelen, maar frustrerend is het allerminst.
Gelukkig worden volgende week eindelijk onze spulletjes geleverd en kunnen we van ons nieuwe huis een thuis gaan maken.

Ga jij nou binnenkort ook emigreren? Of droom je er stiekem over? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen mocht je willen sparren of wanneer je praktische vragen hebt. Hoe stressvol de onderneming ook is, het is het vast en zeker waard!

IJsland’s Heimaey

IJsland heeft natuurlijk een waslijst aan bewonderingswaardige natuurschoon, maar wil je toch even wat anders? Dan is een tripje naar eiland Heimaey (onderdeel van the Westman Islands) héél erg de moeite waard.

Vanuit Landeyjahöfn pak je de ferry (vooraf boeken is geen overbodige luxe!) en ben je in mum van tijd op het eiland. De aankomst alleen al is spectaculair: varend langs de torenhoge, steile kliffen en met het oog op de Eldfell vulkaan!

Maar dan? 

Spot Puffins
De reden waarom veel mensen Heimaey (het grootste eiland van de groep) bezoeken is omdat de super schattige Puffin, ofwel Papegaaiduiker, er vrij eenvoudig te spotten is. Zelf ben ik meermaals naar een speciale Puffin Lookout in het zuiden gegaan waar we getrakteerd werden op honderden van deze schattige verschijningen.

Van april t/m augustus is het broedtijd voor de Puffin: dé periode dus om ze te zien.

Ben je net zo’n bird nerd als ik? Dan kun je genieten, want het eiland wordt bewoond door diverse andere mooie (zee)vogels.

Geniet van de natuur
Een auto meenemen naar het eiland is wat mij betreft een bonus. Hoewel het eiland klein is, is tijd vaak schaars en de bezienswaardigheden liggen alsnog vrij ver uit elkaar. (Zo is de eerdergenoemde Puffin Lookout een dik uur lopen vanuit het centrum.)

Het is heerlijk om het hele eiland binnenstebuiten te keren en ieder uithoekje te verkennen. Maak wandelingen rondom de Eldfell vulkaan, beklim een klif, bezoek de mooie strandjes en geniet van het zicht op de omliggende, onbewoonde eilandjes.

Uit eten bij Gott
Na een drukke dag in de buitenlucht is het wel zo lekker om even bourgondisch te genieten. En voor een klein stadje heeft Vestmannaeyjar aardig wat horecagelegenheden. Zo is restaurant Gott een heuse aanrader: gezellig, verse en lokale ingrediënten en redelijk betaalbaar.

Ga je in een drukke periode? Zorg dan zeker dat je een tafeltje boekt, want Gott is erg populair, ook bij de locals.

Sluit de dag af met een biertje
Wil je na het eten nog even borrelen? Dan is The Brothers Brewery een leuke stek om een lokaal (experimenteel) biertje te proberen. Zelf ben ik geen bierdrinker, maar zélfs voor mij hadden ze het een en ander te proeven!

En verder?
Zelf heb ik overnacht op het eiland, wat ik ook zeker kan aanraden. Ook hiervoor geldt echter dat je er wel op tijd bij moet zijn want accommodaties raken snel vol.
De volgende dag kun je prima opstarten bij Vigtin bakhús waar ze naast lekkere verse broodjes, ook goede koffie serveren. En heb je nog tijd over of wil je meer weten over de geschiedenis van het eiland, waaronder de dramatische vulkaanuitbarsting in 1973? Bezoek dan zeker het Eldheimar museum.

Koffiespots van Eindhoven

Het heeft even geduurd, maar inmiddels kun je in Eindhoven ruimschoots kiezen uit een heleboel gezellige plekjes waar je van een perfect bakkie koffie kunt genieten. Een greep uit mijn favorieten vind je hier.

BeanBrothers (stadsbranderij)
Je moet het even weten te vinden, maar een bezoekje aan de Stadsbranderij van Eindhoven is absoluut de moeite waard. Op deze locatie branden ze iedere week verse koffie voor je. Je zit hier dus echt létterlijk tussen de koffiebonen en branders. Mocht je bonen of ander koffiegerij willen kopen, dan kan dat hier ook. En wil je zelf de fijne kneepjes van het vak leren? Bij BeanBrothers kun je ook een super leuke barista workshop volgen!

Bergstraat 14a, Eindhoven

DENF Coffee
Bij DENF word je altijd vrolijk ontvangen. En wil je een espresso, flat white of cappuccino? Daar weten ze hier wel raad mee. Vaak kun je kiezen uit diverse soorten bonen waar het personeel je van alles over kan vertellen. Anders pluspunt: DENF heeft ook een fijn terras voor tijdens de zonnige dagen.

Clausplein 4, Eindhoven

Coffeelab
Kom je met de trein naar Eindhoven? Dan biedt Coffeelab een perfect ontvangst voor je. Deze koffie-hotspot is namelijk naast de VVV gevestigd, vlakbij de in- en uitgang van het station. Naast het perfecte bakkie, kun je hier heerlijk zitten tussen alle groene hangplanten. Ook de koekjes en taartjes zijn hier om je vingers bij af te likken.

Stationsplein 17, Eindhoven

Koffiehuisje
Niet in het centrum van de stad, maar wel op een hele fijne locatie. Het Koffiehuisje van Eindhoven: goede koffie in een gezellige setting met een fijn buurtkarakter. Ook leuk voor gezinnen met kinderen. Het Koffiehuisje is goed te combineren met een bezoekje aan Strijp S.

De Jonghlaan 32, Eindhoven

Onder de leidingstraat
Ik kom heel graag op Strijp S. Onder andere door de fijne koffietentjes zoals Onder de leidingstraat. De industriële vibe van Strijp S is hier perfect doorgetrokken en koffie maken kunnen ze hier prima! En wil je iets lekkers meenemen voor thuis? Onder de leidingstraat heeft ook een Deli waar je bio-producten maar bijvoorbeeld ook kookboeken kunt scoren.

Leidingstraat 45, Eindhoven

De keerzijde van Bali

Bali, wie gaat er tegenwoordig niét naar toe. Jong, oud, honeymooners, digital nomads, solo-travellers; iedereen lijkt naar Bali te willen. En ik ben de laatste die ontkent dat je in Bali heerlijk vakantie kunt vieren. Zelf ben ik er ook 2 keer geweest. Prachtig weer, fijne verblijven, heerlijk eten… Maar waar je minder over hoort zijn de nadelen. En toch is een vakantie nóg fijner wanneer het totaalplaatje klopt. Dus ga je binnenkort naar Bali op vakantie? Geen zorgen, je gaat vast en zeker een fijne tijd tegemoet. Houd alleen rekening met onderstaande zaken. Twijfel je nog? Dan hoop ik je hierbij een reëel beeld te geven van de (vaak verzwegen) keerzijde van het eiland.

Vervuiling
Oh, oh, oh, wat een zooi is het op Bali! Iedereen die een stap buiten z’n resort komt zal dit kunnen beamen want stranden, bossen, straten, alles ligt vol met (plastic) troep. En denk je lekker te gaan snorkelen maar voel je wat glibberen tegen je been? Dan moet ik je teleurstellen, want het is waarschijnlijk geen visje, maar plastic.

Nusa Lembongan, november 2018

Uiteraard is ‘Plastic pollution’ een probleem van veel grotere orde en is dit jammer genoeg niet van vandaag op morgen op te lossen. Toch kun je je als vakantieganger een paar heel eenvoudige gewoontes aanleren. Neem bijvoorbeeld je eigen drinkfles mee. Op steeds meer plaatsen kun je deze gratis of tegen een kleine vergoeding laten vullen met vers, gefilterd water. Vermijd daarnaast het gebruik van plastic rietjes (gewoon door te vragen of men het rietje achterwege wil laten) en plastic tasjes (neem je eigen tas of rugzak mee). Ook zou je kunnen overwegen om te overnachten op locaties waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

Dierenleed
Helaas staan veel Aziatische landen niet direct bekend om hun grote dierenhart. Indonesie, en Bali in het bijzonder, is door diverse dierenwelzijnsinstanties al meermaals uitgeroepen tot meest dieronvriendelijke plek ter wereld! Mocht je dus op vakantie gaan naar Bali, houd dit dan altijd in je achterhoofd. Ga nóóit op een olifant rijden, vermijd dierentuinen, drink geen luwak koffie (en bezoek de bijhorende plantages niet) en ga zelfs geen wilde dolfijnen spotten in Lovina. Samengevat kun je beter alles wat met (wilde) dieren te maken heeft vermijden. Want als men er een boterham mee kan verdienen, blijft deze helse industrie overeind. Wil je meer lezen over de uitkomst van diverse onderzoeksrapporten, kijk dan o.a. eens op deze website.  

Ook veel zwerfdieren, waaronder honden, hebben het heel zwaar op Bali. Wil je daar iets tegen doen? Er zijn diverse hulporganisaties waar je niet alleen een donatie aan kunt geven, maar waar je tevens vrijwilligerswerk kunt doen.

Corruptie en scams
Ook corruptie en oplichting komt nog altijd heel veel voor op Bali. Waar veel voor gewaarschuwd wordt zijn de zogenaamde wisselkantoortjes waar gewerkt wordt met ongunstige wisselkoersen en bijkomende kosten.

Taxi’s, nog zoiets! Naast het feit dat taxichauffeurs vaak opdringerig en onbeschoft zijn, is de één nog duurder dan de ander. Informeer daarom goed wat een ritje zou moeten kosten en doe altijd een prijsvergelijk. Nog beter is om te kiezen voor een Grab (vergelijkbaar met Uber) of een gemeterde Blue Bird taxi. Let wel op, want er rijden enorm veel neppe Blue Birds rond, soms amper van de echte versie te onderscheiden!
Helaas kun je deze goedkope taxidiensten in de drukkere gebieden (waaronder Ubud) vaak echter niet gebruiken omdat de betaalbare chauffeurs bedreigd en soms zelfs mishandeld worden door hun concullega’s (ook wel de ‘taxi maffia’ genoemd).

Tot slot zijn er enorm veel verhalen over corrupte politie-agenten. Met name buitenlandse scooterrijders worden geregeld zonder reden aangehouden en beboet. Een discussie hoef je met deze mannen niet aan te gaan, want daarmee maak je het vaak alleen nog maar erger. En ook wanneer je schade rijdt of in een ongeluk verzeild raakt kun je flink in de problemen komen. Ik heb zelf (gelukkig) geen ervaring met de Balinese politie, maar wil je een scooter huren, dan lijkt het me verstandig om dit via een reisorganisatie of verblijf te regelen, zodat zij je eventueel in bescherming kunnen nemen.

Het reisvirus – hoe ik besmet raakte

Als kleine baby werd ik al overal mee naar toe genomen door mijn ouders. Spanje, Frankrijk, Kroatië, Italië, Oostenrijk, Zwitserland; we hebben heel wat af-gekampeerd. En stilzitten deden we nooit. Stadjes bezoeken, wandelen in de bergen, nieuwe plekken ontdekken. Kliederen op het strand was leuk, maar niet te lang. Als klein opdondertje vroeg ik mijn moeder dan of we niet snel terug de bergen in konden.

Voor het eerst zélf op reis
Ik was 15 toen ik voor het eerst ‘alleen’ op vakantie ging. Via een jongerenreis ging ik op snowcamp in Oostenrijk. Heel stoer natuurlijk! (Al werden mijn ouders soms raar aangekeken door andere ouders, want wie laat zijn kind zo jong al alleen op vakantie gaan? Gelukkig wisten mijn ouders wel beter.)

Mijn vriendinnen wilden naar Salou, maar dat sloeg ik over. Ik wilde dingen zien! En stappen kon ik thuis wel. Diverse jongerenreizen volgde en op mijn 17e ging ik voor het eerst backpacken. Eilandhoppen in Griekenland welteverstaan. Met een (veel te) grote backpack ging ik met mijn reisgezeldschap op pad. Slapen onder de blote sterrenhemel, de mooiste eilandjes ontdekken, nieuwe vrienden maken: een rondreis om nooit meer te vergeten.

Stage in Australië
Het begon steeds meer te kriebelen. Ik wilde een kijkje nemen buiten Europa. Een eis van mijn studie werd dan ook dat ik mijn stage in het buitenland moest kunnen doen. Ik twijfelde tussen Amerika, Canada en Australië. En waarom het uiteindelijk Australië werd weet ik eerlijk gezegd niet meer, maar na mijn stage in Sydney bijna 10 jaar geleden (klinkt vrij bejaard…) vermenigvuldigde mijn reiskriebels zich in rap tempo. Nog lang na mijn thuiskomst dacht ik dagelijks aan Sydney. Ik miste het, droomde er zelfs over en ik raakte er niet over uitgesproken (waarschijnlijk tot ergernis van mijn omgeving).

Wat voor veel globetrotters waarschijnlijk bekend in de oren zal klinken is dat zo’n reiservaring je enerzijds heel veel voldoening geeft, maar ergens ook een leeg gevoel oplevert. Je snakt namelijk naar meer. Één zo’n ervaring bleek niet genoeg. (Nu ik het opschrijf klinkt het echter wel heel erg verwend.)

Vrijwilligerswerk in Costa Rica
Ik besloot voor een aantal maanden naar Costa Rica te gaan om vrijwilligerswerk te doen. Na een korte taalcursus in San José, ging ik compleet back-to-basic en woonde ik bij arme maar super lieve locals in huis en draaide ik mee in hun community. Bomen planten, koeien melken en meehelpen in het animal rescue centre waar ik o.a. apen mocht voeren, toekans en papegaaien verzorgde. Daar ging mijn dierenhart sneller van kloppen. Maar waar ik écht voor kwam, was het schildpaddenproject wat daarna volgde. Mezelf inzetten voor de Olive Ridley turtles die helaas ernstig worden bedreigd -en dat op zo’n fantastisch mooie plek- gaf me een heel voldaan gevoel. Wat een onvergetelijke ervaring!

Eenmaal terug in Nederland moest ik me committen aan het werkende leven. Daar zit je dan, met je magere aantal vakantiedagen. Toch lukte het nog om diverse mooie rondreizen te maken naar o.a. Marokko en Sri Lanka.

Samen de wereld ontdekken
En toen kwam mijn liefste wederhelft in beeld. Hoewel hij al heel wat van Europa had gezien, was hij nog nooit daarbuiten geweest. Uiteraard was hij inmiddels gebrainwasht door mijn Australië-verhalen en al snel was hij overtuigd. We moesten samen terug. Na lief knipperen op ons werk kregen we de kans om 10 weken op reis te gaan. We begonnen in Sydney, waar ik uiteraard de personal tour guide uit kon hangen en na ongeveer 6 te gekke weken besloten we ook Nieuw Zeeland mee te nemen onder het mom van ‘we zijn er nu toch’. Een fantastische camper-rondreis over het Zuider- en Noordereiland volgde.

Eenmaal thuis vroegen we ons af of het niet wat voor ons zou zijn om in het buitenland te wonen. Al was het maar voor even. Dit idee werd door omstandigheden echter even in de koelkast gezet. Wel bleven we optimaal van onze vakantiedagen genieten! Curacao, Bali en een hele gave rondreis door Amerika volgde in vrij korte tijd.

Wonen en werken in Nieuw Zeeland
Begin 2017, vlak voor onze reis door Amerika, hakte we de knoop door en haalde we ons plan weer uit de vriezer. We besloten dat Oktober 2017 het perfecte moment was om alsnog naar het buitenland te gaan voor tenminste één jaar. En daar zit ik dan, al ruim 10 maanden aan de andere kant van de wereld. Wederom wordt dit een onvergetelijke, leerzame en hele mooie ervaring waar ik nooit spijt van zal krijgen. Ons visum verloopt in oktober en dan gaan we nog even lekker reizen door Indonesië alvorens we terug naar Nederland gaan.

En wat daarna volgt? Dat weet ik nog niet precies. Maar aan ideeën geen gebrek!

Ben jij ook zo gek van reizen? Hoe is ‘het virus’ bij jou ontstaan en herken je, je in mijn verhaal? Laat het me weten middels een reactie, ik ben heel erg benieuwd!

Kaikoura’s kustlijn

Het pittoreske kuststadje Kaikoura is -geheel terecht- een populaire vakantiebestemming onder de Nieuw Zeelanders zelf. Waarom jij ook een bezoekje moet wagen? Dat lees je hieronder.

Doe een Whale Watch tour
Hoewel Whale Watching geen goedkope activiteit is, is het meer dan je geld waard! De meest gespotte walvis hier is de Giant Sperm Whale, die jaarrond vertoeft in de wateren van Kaikoura. Afhankelijk van het seizoen, bestaat er echter ook de kans om een Humpback Whale, Pilot Whale, Blue Whale of Southern Right Whale oog-in-oog te zien. Een unieke, te-gekke ervaring die je voor altijd zal bijblijven! En geef je ogen goed de kost want wie weet zie je tevens een groep Dolfijnen of Albatrossen.

Spot zeeleeuwen
In tegenstelling tot Whale Watching kun je voor deze activiteit je portemonee lekker in je zak laten zitten. Wandel (of rijd) naar Point Kean viewpoint en de kans is groot dat je al na een kleine wandeling meerdere ‘New Zealand fur seals’ zult zien genieten van het zonnetje.

Let wel: zorg altijd voor een gepaste afstand! Zeeleeuwen zien er heel schattig uit, maar vooral de mannetjes kunnen kwaad worden wanneer je (te) dichtbij komt. Dan daarbij zijn deze dieren -net als jij- erg gesteld op hun privacy.

Eet fish & chips bij Coopers Catch
Na een dagje op het water is het heerlijk om schaamteloos te snacken. En dat kan prima in Kaikoura. Onder andere Coopers Catch staat bekend om heerlijke, verse fish & chips. Zet die gezonde voornemens dus maar even aan de kant en trakteer jezelf op een lekkere portie. You won’t regret it.

Wandel en geniet
Kaikoura heeft een fantastische kustlijn waar je heerlijk langs kunt wandelen (of fietsen). Bij het eerder genoemde Point Kean kun je tevens met trappen naar boven om te genieten van prachtige vergezichten, met tevens de (besneeuwde) bergtoppen in zicht. Neem altijd je camera mee, want wie weet zie je nog meer sealife. En wachten tot de zon ondergaat is ook een echte aanrader.

6x bewijs om Taranaki op je Bucketlist te zetten

Hoewel het toerisme in Taranaki toeneemt (met dank aan de Lonely Planet), wordt deze regio toch nog veelal overgeslagen tijdens een rondreis door Nieuw Zeeland. Afgelopen Paasweekend vond ik het daarom tijd om zelf eens op onderzoek te gaan. En wat heeft Taranaki me verrast! Zoveel te zien, zoveel te doen, maar een aantal redenen waarom je Taranaki niet meer mag vergeten vind je hieronder.

1. Hike in Egmont National Park
Mount Taranaki (ook wel Mount Egmont genoemd) ligt in het hart van het groene Egmont National Park. Je kunt je voorstellen dat je op en rondom deze ‘stratovulkaan’ talloze hikes kunt doen. Zelf heb ik de Maketawa Hut Circuit gelopen, die ik je ten zeerste kan aanraden. Deze wandeling van bijna 7km gaat eerst door prachtig, native regenwoud en vervolgens omhoog richting Maketawa Hut, waar je even kunt pauzeren. Vervolgens klim je verder omhoog via groene trappen en met spectaculair uitzicht. Tot slot wandel je via de Summit Track weer naar beneden met vergezichten over de Taranaki regio.


Foto: Maketawa Hut Circuit (april 2018) 

2. Bewonder Dawson Falls
Op slechts 10 minuutjes lopen van het Visitor Centre vind je de Dawson Falls. En ja, Nieuw Zeeland kent vele watervallen, maar deze 18-meter hoge beauty valt absoluut onder de categorie ‘meer dan de moeite waard’!


Foto: Dawson Falls (april 2018)

3. Ontdek de Wilkies Pools
Vlakbij de Dawson Falls ligt nog zo’n mooi wandelpad op je te wachten. De Wilkies Pools Loop Track voert je over een heerlijke boardwalk door het regenwoud, langs en over de Kāpuni Stream én brengt je uiteraard bij de Wilkies Pools. Deze poeltjes, stroompjes en kleine watervallen bieden een perfect podium voor een lunchbreak of snack-stop, en in de zomermaanden kun je hier zelfs lekker zwemmen of pootjebaden.


Foto: Wilkies Pools (april 2018)

4. Rijd de Pukeiti Scenic Route
Niet ver van New Plymouth vandaan ligt de Pukeiti Scenic Route. Die ‘scenic’ stempel verdient deze tocht voor 100% want al kronkelend rijd je dwars door het dichtbegroeide regenwoud. Ben je alleen? Rijd dan lekker rustig met je ramen open en geniet vooral van al die heerlijke vogelgeluiden. Pas wel op want de wegen zijn smal en kunnen bij zware regenval of vorst glad zijn.

5. Struin door de botanische tuinen van Pukeiti
De Pukeiti Scenic Route stopt uiteraard ook in -jawel- Pukeiti. Dé attractie die je hier niet over het hoofd kunt zien zijn de botanische tuinen. Oorspronkelijk staan deze tuinen bekend om haar Rhododendrons, maar naast dat en diverse exotische planten, kun je ook hier terecht voor mooie wandelingen door native rainforest (inclusief diverse ‘giant trees’).

Niet gedacht aan een lunch of snack voor onderweg? Bij de tuinen zit een gezellig café waar je prima terecht kunt voor een hapje en een drankje.

6. Verken New Plymouth
Ook al kan ik persoonlijk niet snel genoeg krijgen van het Nieuw Zeelandse natuurschoon, even de stad in voor een lekkere lunch of een warm kopje koffie is altijd goed. New Plymouth is hiervoor een fijne uitvalsbasis met een mooie kustlijn, gezellige winkelstraatjes, talloze cafeetjes, een gratis museum en nog veel meer. Voor dé topattractie van New Plymouth waan je je echter toch weer in het groen en ga je naar Pukekura Park. Vergeet niet om even een kiekje te maken op één van de iconische bruggetjes.


Foto: Pukekura Park, New Plymouth (april 2018)

Wijn-walhalla Martinborough

Vorige maand bracht ik een bezoekje aan wijn-paradijs ‘Martinborough’. Dit charmante, koloniale plaatsje kent de hoogste wijngaard-dichtheid die ik ooit gezien heb. Als Hollander zijnde was het daarnaast heerlijk om te ontdekken dat alles ook nog eens per fiets te bereiken is. En wees gerust: Martinborough ligt in een prachtige vallei, dus bergop met je wijnbenen hoeft lekker niet.

Mocht je nu net zo’n bourgondiër zijn als ik en je komt tijdens je reis door Nieuw Zeeland in de buurt van Wellington, denk dan absoluut aan deze heerlijke plek. En ook al is de keuze reuze: ik heb natuurlijk een lijstje voor je gemaakt met de wijngaarden die je beslist moet overwegen. (Want let wel: niet alle wijngaarden zijn toegankelijk voor tastings en cellar door.)

Margrain Vineyard
Gelegen aan de rand van het dorp en met een prachtig terras, uitkijkend over haar wijngaarden. Dat is Margrain Vineyard. Los van de smaakvolle wijntjes die je hier kunt proeven, kun je in het sfeervolle Vineyard Cafe ook heerlijk eten en borrelen. Er is tevens een tuin waar je vooral op een warme zomerdag fijn kunt zitten (geregeld met live muziek).

Luna
In tegenstelling tot de meeste wijngaarden in Martinborough, is Luna (vernoemd naar de dochter van de eigenaar) een wijngaard met een modern karakter. Gelegen op een mooie locatie (eventjes bergafwaarts: niet aan te raden met fiets), ligt een prachtig strak gebouw met een mooie tuin en terras.

Wanneer je hier een tasting doet, is mijn ervaring dat het personeel erg de tijd voor je neemt en veel uitleg geeft over de inhoud, afkomst en productie van de wijnen.

Poppies
Een echte lokale topper is Poppies. Hier hebben ze overduidelijk veel moeite gestopt in het creëren van een sfeervolle wijngaard. En dat is gelukt. Zowel binnen als buiten is de ambiance classy, gezellig en heel uitnodigend. Daarnaast is het personeel buitengewoon gastvrij. En los van het feit de wijnen van Poppies -geheel terecht- erg populair zijn, kun je hier ook heel goed eten. (Let wel: een tafeltje boeken is noodzakelijk.)

Mijn persoonlijke favoriet? De Pinot gris uit 2016.

Te Kairanga
In de uithoek van Martinborough vind je het authentieke Te Kairanga. Een koloniale wijngaard waar je voornamelijk zomers heerlijk kunt genieten van de bijhorende tuin. Bestel een wijntje, pak een zitzak en droom lekker weg onder de bloeiende bomen.

In drukkere tijden staat er tevens een barbecue-truck in de tuin om een bodempje te leggen voor dat volgende wijntje.

Vynfields Estate
Wil je even geen proeverij maar gewoon lekker zitten en genieten van de omgeving? Breng dan een bezoekje aan Vynfields Estate. De koloniale villa van Vynfields wordt namelijk omringd door een prachtig aangelegde tuin waar je -vooral vroeg op de dag- heerlijk kunt genieten van alle rust.

Meer een bier- of cider-fan? Niet getreurd: in het gezellige centrum van Martinborough ligt je redding. Martinborough Brewery serveert de meest uiteenlopende biertjes en ciders en ook hier kun je een proeverij bestellen.

Wellington: the coffee capital

Je hoeft niet heel lang in Wellington te verblijven voor je begrijpt waarom deze fantastische stad de bijnaam ‘Coffee Capital of the World’ draagt. Ik heb laatst gelezen dat de Nieuw Zeelandse hoofdstad (wat ongeveer evenveel inwoners heeft als Eindhoven) meer koffietentjes per inwoner kent dan New York. De afgelopen maanden heb ik daarom de serieuze taak op mij genomen om zoveel mogelijk zaakjes te bezoeken. Een greep uit mijn favorieten vind je hier.

Prefab
Alhoewel het gebouw boekdelen spreekt en de ambiance hier fantastisch is, moet je Prefab even weten te vinden. Ondanks de grote ruimte is het hier echter altijd gezellig (en druk. Zelfs op maandagochtend!) Naast heerlijke koffie kun je hier ook prima broodjes, gebakjes en andere bakkersdingetjes krijgen. Oh, en een ander voordeel: ze doen hier aan table service, wat vrij ongebruikelijk is in Wellington.

Let op: Prefab is op zondagen en tijdens public holidays gesloten.

Pickle & Pie
Ook Pickle & Pie zit een klein beetje verstopt, maar eenmaal in het oog kun je niet om dit café heen. Alhoewel het hier rond lunchtijd vaak (te) druk is, mag je dit adresje eigenlijk niet overslaan. Naast koffies kun je hier ook heerlijke sapjes of zomerse wijntjes krijgen. En heb je kleine trek? Bestel dan de huisgemaakte scone. Jumm!

Lamason Brew Bar
Tegenover Pickle & Pie ligt het kleinschalige hipstercafeetje Lamason (Espresso) Brew Bar, wat een bezoekje zeker waard is. Echt iets voor bij de koffie hebben ze hier niet, maar het relaxe sfeertje en de versgemalen koffie geeft al meer dan genoeg voldoening!

Pōneke by Mojo
De locatie van Pōneke is sowieso al fantastisch; heerlijk aan het water, vlakbij het waterfront. Perfect te combineren met een bezoekje aan de markt op zondagmorgen. En hoewel de prijzen hier iets hoger liggen dan op andere locaties, is het zondermeer een koffietje waard!

Fidel’s Cafe
Gelegen aan het bruisende Cuba Street is daar Fidel’s Cafe: ‘where the coffee is Cuban and the hospitality is pure New Zealand’ aldus de medewerkers. De Cubaanse invloeden blijven niet onopgemerkt en de koffie is hier zoals je dat mag verwachten van een Caribische tent!

Bernie’s on the Bay
Ik vind het zelf altijd gezellig om echt ergens te gaan zitten. Maar mocht je nou even wat minder tijd hebben en toevallig in de buurt van Oriental Bay zijn, dan kan ik je Bernie’s on the Bay aanraden voor een lekkere coffee take-away. Met een beetje geluk ontmoet je hier tevens het meest vriendelijke personeelslid allertijden. Let op lange haren, vier voeten en sprekende ogen. (Bernie.. Berner Sennen.. snappie?)

En geen zorgen jongens! Ik zal ervoor zorgen dat ik bovenstaande lijst blijf bijwerken de komende maanden. Ik moet immers wel up-to-date blijven… Oh, en bonus: ik kom binnenkort ook met een overzicht aan Breakfast Besties in Wellington. Keep an eye on it!

Eten & drinken in Auckland

Wanneer je net in Nieuw Zeeland aankomt, of vlak voordat die eindeloze reis naar huis weer begint, heb je vast en zeker wat tijd over in Auckland. In de lijst met ‘tijdverdrijf’, scoort eten en drinken altijd vrij hoog bij mij. En uitgebreid ontbijten, een koffietje drinken of snacken op de markt, dat lukt in Auckland best aardig. Over een aantal van mijn favorieten lees je hier.

Ontbijten bij ‘Dizengoff’
Verblijf je toevallig in het hippe Ponsonby, dan is het heerlijk om je dag te starten bij Dizengoff. Naast de echte engelse ontbijtjes, serveren ze hier ook lekkere koffie, gezonde yoghurts en fruitontbijtjes en zoetigheden.

Koffie bij Federal and Wolfe Cafe
Hoewel dit café midden in het CBD ligt, moet je het toch net even weten te vinden. Wanneer je een plekje hebt weten te bemachtigen kun je genieten van lekkere organic coffee, gezonde sapjes of smoothies en zul je zien dat je voornamelijk tussen de locals zit, wat ik zelf altijd wel kan waarderen!

Snacken bij Ponsonby Central
Ondanks het feit de naam doet suggereren dat je bij het treinstation bent gearriveerd, is Ponsonby Central een gezellige markt. Bonus: de markt is overdekt. Fijn voor tijdens een Nieuw Zeeland’s buitje. Naast een aantal kunstgalleries, hipsterwinkeltjes en traditioneel marktje, vind je hier vooral veel food tentjes waar je lekker tussen kunt scharrelen.


Foto: Ponsonby Central (oktober 2017)

Tapas bij Elliott Stables
In het hart van Auckland vind je Elliott Stables: een -voor Nieuw Zeelandse begrippen- oud gebouw (1910) met zodoende veel karakter en een fijne ambiance. Vandaag de dag biedt het onderdak aan diverse gastronomische eetgelegenheden. Van Spaanse tapas tot Franse crêpes en van Duitse worstjes tot Mexicaans hapjes. De keuze is aan jou!

Dineren bij Ponsonby Road Bistro
Wil je wat uitgebreider tafelen en verblijf je in of rondom Ponsonby? Dan is dit tentje iets voor jou. Ponsonby Road Bistro oogt wat chique voor een bistro, maar de sfeer is heel relax en de prijzen zijn niet absurt. Het menu is origineel, het eten is heerlijk en het personeel is super vriendelijk. Aan bijpassende lokale wijntjes en biertjes geen gebrek overigens!


Foto: Ponsonby Road Bistro (oktober 2017)