Hollandse bloemenglorie: de Keukenhof

Als rasechte Nederlander móet je er toch een keer geweest zijn. De Keukenhof. En zo gezegd, zo gedaan. Vorige week trok ik de stoute schoenen aan en reisde ik af naar het Zuid-Hollandse Lisse. Eens wat anders, zo’n dagje toeristen in eigen land!

En tja, sommige vooroordelen werden meteen bevestigd. Zo werd ik tijdens mijn wandeling naar de ingang vergezeld door touringcars vol Japanners en bejaarden. Maar ja, als het park jaarlijks door pakweg een miljoen bezoekers wordt bezocht, dan zal het wel de moeite waard zijn. Toch?
Ik had in ieder geval een zonnige dag uitgekozen en dat helpt natuurlijk wel bij het expanderen van het bezoekersaantal. Maar, hoewel het aardig druk was, ondervond ik er absoluut geen hinder van. Het park bestaat uit zóveel verschillende routes en paadjes, dat er altijd wel een rustigere afslag te vinden is.

Foto 04-05-16 12 44 05

En ik moet zeggen: ik heb mijn ogen uitgekeken!  De Keukenhof, gedeeltelijk gevestigd op het landgoed van Kasteel Keukenhof, is een perfect onderhouden park wat je niet wilt missen. Bloembollenmozaïeken en -figuren die je nooit eerder hebt gezien, bloem- en kleurcombinaties waarvan je het bestaan niet kende, romantische watertjes met slingerende paadjes langs bloeiende bomen en kleurrijke bloemenhofjes met uitzicht op eindeloos gekleurde bollenvelden. Ondanks het feit je dit natuurlijk mag verwachten van de Keukenhof, verraste het me echt.

Foto 04-05-16 14 06 33

Natuurlijk zijn er ook de Hollandse clichés zoals een vreselijk draaiorgel met ‘Heb je even voor mij’ of een rondvaart langs een ontzettende nieuwbouwmolen. Maar ja, stiekem kon ik daar best wel om lachen.
Kleine persoonlijke ergernis blijft wel die Japanners. Alles moet wijken voor die iPad-foto’s van ze. En hoe intelligent sommigen ook zijn, ‘Don’t walk on the grass’ begrijpen ze écht niet. Zoiets als Oost-Indisch doof zijn, denk ik. Maar dan op z’n Japans.

Anyways. Mijn conclusie: ook als Hollander moet je de Keukenhof inderdaad een keer gezien hebben. Een stukje opvoeding zullen we maar zeggen. Maar dan wel eentje die zéker in de categorie ‘waardig’ valt.

Foto 04-05-16 13 56 34

Nog een paar korte tips? Die vind je hieronder.

Tips in a nutshell:

  • Kies het juiste moment. Ja, duh, echt waar. Vermijd weekenden en vakanties én raadpleeg buienradar. De Keukenhof ziet er echt wel mooier uit met een zonnetje. En last but not least? Ga op tijd! Kun je lekker met een kop koffie wakker worden tussen de tulpen 🙂
  • De entree is aardig aan de prijs. Speur dus vooraf even op internet, want er is altijd wel ergens een kortingskaartje te fiksen. Bijkomend voordeel: met je kaartje al op zak kun je de rij bij de kassa mooi overslaan!
  • Pak een gratis routekaart zodat je geen perkje hoeft over te slaan. En heb je plenty of time? Laat je dan informeren over de activiteiten en eventuele rondleidingen door het park.
  • Vergeet niet om een zakcentje mee te nemen want in het park zijn talloze gezellige plekjes waar je een broodje, kopje koffie of ijsje kunt nuttigen. Budget visit? Vul je lunchtrommeltje dan met een lekkere Hollandse boterham en een ouderwets pakje taksi!
  • Telefoon of fototoestel bij de hand? Die kleurrijke, Hollandse bloemenglorie mag natuurlijk best wel op de foto gezet worden! #keukenhof #yolo

Foto 04-05-16 12 17 36

Een gedachte over “Hollandse bloemenglorie: de Keukenhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *