Costa Rica’s Nationale Parken

‘Natuur’ schrijf je in Costa Rica écht met hoofdletters. Nog nooit heb ik in zo’n klein land zo’n enorme verzameling gezien aan jungle, vulkanen, nevelwouden en natuurreservaten! Één groene aaneenschakeling van beschermde natuurgebieden. Lees hier welke Nationale parken je van mij no-way-san-josé mag overslaan.

Tortuguero
Alleen al de rit naar Parque Nacional Tortuguero toe is de moeite waard. Omdat het hart van het park niet te bereiken is per bus of auto, reis je in de meeste gevallen per boot (tenzij je geld te veel hebt, dan is een mini vliegtuig ook een optie). Tijdens de tocht vaar je dwars door het eindeloze netwerk aan waterkanalen en met een beetje geluk spot je hier je eerste wildlife.


Foto: Tortuguero (september 2010)

Eenmaal in het park kun je talloze excursies doen waarvan je hart sneller gaat kloppen (althans, de mijne wel!). Wat dacht je bijvoorbeeld van een guided trip op zoek naar vrouwtjesschildpadden die eieren leggen? Een tour op een fluisterboot waarbij je brulapen, luiaards, hagedissen, leguanen en krokodillen gaat spotten? Of een nachtexcursie waarbij je op zoek gaat naar slangen, kikkers of spinnen?

Vulkaan Arenal
Waarschijnlijk één van de meest gefotografeerde vulkanen van Costa Rica is de centraal gelegen Volcán Arenal. Deze actieve vulkaan is middels allerlei prachtige wandelingen te aanschouwen. En vanwege de weelderige begroeiing en de aanwezigheid van het stuwmeer, is deze regio erg geschikt voor het spotten van wildlife. Met name vogels zal je hier in overvloeden zien.


Foto: Vulkaan Arenal (oktober 2010)

Tijdens een georganiseerde hike kun je de slapende – én de actieve krater van dichterbij bekijken. En ben je na zo’n stevige wandeling toe aan wat ontspanning? Dan heeft de Arenal vulkaan een fijne bijkomstigheid, namelijk de aanwezigheid van vele thermische bronnen. Parkeer jezelf dus lekker in zo’n heet badje -vaak met uitzicht op de vulkaan- en geniet van het leven. Beter kan het niet!
De meest uitgebreide Spa & Hot Springs voorzieningen vind je in het Baldi resort.

Monteverde
Via een spectaculaire en hobbelige route kun je de oeroude nevelwouden van Moteverde bereiken. Neem je regenpakje mee want de bossen doen (gelukkig) hun naam eer aan. Het mysterieuze en sprookjesachtige karakter van de bossen, gecombineerd met de enorme diversiteit aan bomen, planten en dieren, maakt een trip naar Monteverde echt een must.


Foto: Monteverde Sky Walk (oktober 2010)

Het regenwoud is op meerdere manieren te ontdekken en eigenlijk zijn ze allemaal de moeite waard. Een échte aanrader is de ‘Sky Walk’. Naast reguliere tracks, kun je namelijk ook een wandeling maken over de hooggelegen hangbruggen. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de boomtoppen en word je omgeven groen. Houd je ogen vanzelfsprekend open voor vogels!

Voor de durfvals onder ons heb ik nog een ultieme must-do, namelijk een Canopy Tour. Als een (bang) vogeltje vlieg je over de toppen van de bomen en heb je het állerbeste uitzicht over de wijde omgeving. Een fenomenale ervaring die je nooit meer zult vergeten!

Foto 01-10-10 16 22 37
Foto: Monteverde Canopy Tour (oktober 2010)

Rincon de la Vièja
Het ruige en veelzijdige Rincon de la Vièja wordt vaak, geheel onterecht, overgeslagen door reizigers. Dit nationale park is wat anders dan anders, maar daarom juist zo leuk. Natuurlijk is ook hier een stevige hike mogelijk waarbij de kraterrand van Rincon de la Vièja te bewonderen is. Maar wil je iets rustiger aan doen, kies dan uit één van de vele wandel tracks die je langs diverse vulkanische activiteiten leidt. Kokende warmwaterbronnen, borrelende modderpoelen, kleurrijke zwavelbronnen, spuitende geisers maar ook spetterende watervallen komen op je pad. En zoals overal in Costa Rica: laat je in het bergwoud wederom verrassen door dieren zoals coati’s, agouti’s, aapjes, vogels en hagedissen.


Foto: Rincon de la Vièja (oktober 2010)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *