Texelse Toppers

Nog nooit was ik op onze eigen Waddeneilanden geweest. En dat kon zo niet langer! Vorige maand besloot ik daarom dat felbegeerde ticket naar Texel te boeken, en stapte ik op de boot. Eens kijken wat voor schoons ‘ons’ grootste eiland allemaal te bieden had.

Met ook nog eens uitzonderlijk mooi zomerweer op de radar, kon mijn minivakantie niet meer stuk. En natuurlijk heb ik voor jullie wat must-do’s opgeschreven.

Huur een fiets
Texel is een écht fietseiland. En niet voor niets. Het is de ideale manier om het hele eiland te verkennen, zeker wanneer het zonnetje schijnt. Fiets van dorp naar dorp (of beter gezegd: van terras naar terras) of volg één van de vele gemarkeerde fietsroutes langs mooie natuurgebieden. Zo blijf je nog lekker in vorm ook!

Bekilm de vuurtoren
Texel kent slechts één vuurtoren, maar die is dan ook meteen meer dan een bezoekje waard. Deze rode eyecatcher staat op het noordelijkste puntje van het eiland en is voor veel mensen hét symbool van het eiland. Vanuit de vuurtoren heb je een prachtig uitzicht over het weidse strand van De Cocksdorp en bij helder weer kun je zelfs buureiland Vlieland spotten.

Texel1
Foto: vuurtoren Texel (juli 2016)

Drink een biertje
Een biertje drinken stond tijdens je vakantie op Texel misschien sowieso al op je planning. Maar wil je het echt goed doen, breng dan een bezoek aan dé trots van het eiland: Texel’s bierbrouwerij. Deze brouwerij staat bekend om haar speciaalbieren, die de laatste jaren zelfs internationale prijzen winnen. Natuurlijk kun je een aantal daarvan na een vermakelijke rondleiding proeven. Meer informatie vind je op de website van de brouwerij.

Uit eten in Den Burg
Een bezoekje aan hoofdstad Den Burg is sowieso al de moeite waard. Heerlijk slenteren door de gezellige, Hollandse straatjes, lokale souvenirtjes op de kop tikken of een lekker terrasje pakken. Een avondje dineren kun je hier echter ook meer dan prima, met keuze uit tientallen restaurantjes.
Kijk wel goed uit welke je kiest, want dankzij het (massa)toerisme in de zomermaanden is niet alles even goed. Een persoonlijke aanrader? Vincent City Lounge!

Maak een lange strandwandeling
Met zo veel mooie strandjes is een strandwandeling altijd een goed idee. Gooi je schoenen uit en poedel met je blote voeten door het ijskoude Hollandse zeewater. De Texelse stranden zijn (zeker voor Nederlandse begrippen) erg schoon.
Stranden waar je lekker kunt wandelen zijn onder andere het strand bij Paal 9 (bij Den Hoorn) en het strand bij de vuurtoren (De Cocksdorp).

Texel2
Foto: strand Paal 9 (juli 2016)

Eet een visje
Wil je het lekkers uit de Noordzee proberen? Dan ben je op Texel aan het juiste adres. Vooral in Oudeschild heb je diverse visrestaurantjes waar je het één en ander op de proef kunt stellen. Ook is er een heuse oude vismarkt waar de vangst van de dag in de schappen ligt. Heb je een wat kleiner budget? Dan is Veronica, een veredelde snackbar met heerlijke visgerechtjes, zeker een aanrader.

Texel3
Foto: haven van Oudeschild (juli 2016)

Heb jij nog mooie aanvullingen op bovenstaande lijst? Laat het me dan weten, want Texel staat zeker op mijn lijstje om nogmaals te bezoeken 🙂

Een gedachte over “Texelse Toppers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *