Wijn-walhalla Martinborough

Vorige maand bracht ik een bezoekje aan wijn-paradijs ‘Martinborough’. Dit charmante, koloniale plaatsje kent de hoogste wijngaard-dichtheid die ik ooit gezien heb. Als Hollander zijnde was het daarnaast heerlijk om te ontdekken dat alles ook nog eens per fiets te bereiken is. En wees gerust: Martinborough ligt in een prachtige vallei, dus bergop met je wijnbenen hoeft lekker niet.

Mocht je nu net zo’n bourgondiër zijn als ik en je komt tijdens je reis door Nieuw Zeeland in de buurt van Wellington, denk dan absoluut aan deze heerlijke plek. En ook al is de keuze reuze: ik heb natuurlijk een lijstje voor je gemaakt met de wijngaarden die je beslist moet overwegen. (Want let wel: niet alle wijngaarden zijn toegankelijk voor tastings en cellar door.)

Margrain Vineyard
Gelegen aan de rand van het dorp en met een prachtig terras, uitkijkend over haar wijngaarden. Dat is Margrain Vineyard. Los van de smaakvolle wijntjes die je hier kunt proeven, kun je in het sfeervolle Vineyard Cafe ook heerlijk eten en borrelen. Er is tevens een tuin waar je vooral op een warme zomerdag fijn kunt zitten (geregeld met live muziek).

Luna
In tegenstelling tot de meeste wijngaarden in Martinborough, is Luna (vernoemd naar de dochter van de eigenaar) een wijngaard met een modern karakter. Gelegen op een mooie locatie (eventjes bergafwaarts: niet aan te raden met fiets), ligt een prachtig strak gebouw met een mooie tuin en terras.

Wanneer je hier een tasting doet, is mijn ervaring dat het personeel erg de tijd voor je neemt en veel uitleg geeft over de inhoud, afkomst en productie van de wijnen.

Poppies
Een echte lokale topper is Poppies. Hier hebben ze overduidelijk veel moeite gestopt in het creëren van een sfeervolle wijngaard. En dat is gelukt. Zowel binnen als buiten is de ambiance classy, gezellig en heel uitnodigend. Daarnaast is het personeel buitengewoon gastvrij. En los van het feit de wijnen van Poppies -geheel terecht- erg populair zijn, kun je hier ook heel goed eten. (Let wel: een tafeltje boeken is noodzakelijk.)

Mijn persoonlijke favoriet? De Pinot gris uit 2016.

Te Kairanga
In de uithoek van Martinborough vind je het authentieke Te Kairanga. Een koloniale wijngaard waar je voornamelijk zomers heerlijk kunt genieten van de bijhorende tuin. Bestel een wijntje, pak een zitzak en droom lekker weg onder de bloeiende bomen.

In drukkere tijden staat er tevens een barbecue-truck in de tuin om een bodempje te leggen voor dat volgende wijntje.

Vynfields Estate
Wil je even geen proeverij maar gewoon lekker zitten en genieten van de omgeving? Breng dan een bezoekje aan Vynfields Estate. De koloniale villa van Vynfields wordt namelijk omringd door een prachtig aangelegde tuin waar je -vooral vroeg op de dag- heerlijk kunt genieten van alle rust.

Meer een bier- of cider-fan? Niet getreurd: in het gezellige centrum van Martinborough ligt je redding. Martinborough Brewery serveert de meest uiteenlopende biertjes en ciders en ook hier kun je een proeverij bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *