6 Koningssteden van Marokko

Marokko. Een land boordevol steden met eeuwenoude gebouwen, kleurrijke medina’s, sprookjesachtige paleizen en moskeeën en een bruisende cultuur. De mooiste steden van het land zijn te combineren als rondreis langs de ‘Koningssteden van Marokko’. Waar je dan moet zijn? Dat lees je in deze blog.

Rabat
Hoewel veel mensen direct aan Marrakech denken, is Rabat de officiële hoofdstad van Marokko. Het is dan ook niet vreemd dat je hier diverse imposante regeringsgebouwen en paleizen kunt bewonderen. De moderne stadscultuur wordt in Rabat goed verweven met de vele historische trekpleisters van de stad, waaronder het Mausoleum van Mohammed V.

Casablanca
Casablanca, gelegen aan de Atlantische Oceaan, wordt veel bezocht door strandtoeristen. Met haar lange boulevard en tal van hotels en resorts, voelt de stad -in tegenstelling tot de andere Koningssteden- dan ook direct een stuk moderner en westerser aan. Toch kun je ook hier je culturele hart ophalen, want in Casablanca vind je de op één na grootste moskee ter wereld: de Hassan II moskee. Dit imposante bouwwerk mag je in de meeste gevallen helaas niet van binnen bewonderen, maar geloof me, ook de buitenkant geeft al méér dan genoeg voldoening.


Foto: Hassan II moskee, Casablanca (april 2012)

Meknès
Wie Meknès zegt, zegt Bab El Mansour, ofwel: de poort van Mansour. Deze imposante, monumentale stadspoort straalt aan alle kanten. Met haar Middeleeuwse uitstraling, omringd door kilometers stadsmuur, heeft Meknès een terechte plek ‘gewonnen’ op de Unesco-werelderfgoedlijst. Ondanks dat, is de stad nog niet al te toeristisch, wat het mijn inziens nog aangenamer maakt.

Volubilis
Volubilis, een Koningsstad waarvan ieder archeologisch hart sneller gaat kloppen. Deze afgelegen Romeinse nederzetting is misschien wel de best bewaarde ruïne van Afrika. Niet voor niets staat ook Volubilis daarom op de werelderfgoedlijst van Unesco. Kleurrijke mozaïeken en tekeningen, kolossale pilaren, immense zuilen én prachtige vergezichten maken Volubilis tot een plek die je zeker niet wilt missen tijdens je (rond)reis door Marokko.


Foto: Volubilis (april 2012)

Fèz
De oudste (Konings)stad van Marokko is Fèz. Baan jezelf een weg langs de ezeltjes en door het meest indrukwekkende labyrint aan steegjes, straatjes, winkeltjes en stalletjes. Je kijkt je ogen uit! Ik kan je echter verzekeren dat een Nederlandse gids hier geen overbodige luxe is, niet alleen om verdwalen te voorkomen, maar ook om je te leiden naar de vele hotspots van de stad. Bezoek bijvoorbeeld één van de vele leerlooierijen. Heerlijk om je ogen de kost te geven, al is het gezien de stank misschien wat minder leuk voor je neus…


Foto: Fèz (april 2012)

Marrakech
Zonder twijfel de meest bekende en daarnaast misschien wel meest dynamische stad van Marokko. Marrakech, gelegen aan de voet van het Atlasgebergte, wordt vanwege haar roodgekleurde huisjes ook wel de Rode Stad genoemd. Een stad waar achter ieder steegje een verhaal schuilgaat en waar zelfs achter op het oog verwaarloosde pandjes de meest magische plekjes verstopt zitten. Van Djemaa el Fna tot aan de Soeks, hier heb je dé garantie om urenlang rond te dwalen.

Wil je meer weten over Marrakech? Lees dan mijn blog ‘5 Hotspots in Marrakech’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *