Brabant’s blokje om

Soms is het misschien even zoeken, maar gelukkig heeft Nederland nog voldoende mooie plekjes voor een ontspannen wandeling. Omdat ik zelf uit Brabant kom, heb ik mijn regionale favorieten voor je op een rijtje gezet!

Dintelse Gorzen (nabij Steenbergen)
In het westelijke puntje van Brabant vind je de Dintelse Gorzen, eigendom van vereniging Natuurmonumenten. Een relatief jong natuurgebied met een waterrijke omgeving. Om deze reden vind je er dan ook veel mooie vogels. In de weilanden zijn Schotse hooglanders te vinden en wie écht geluk heeft kan niet alleen een ree, maar zelfs een das spotten.

Wil je na je wandeling nog even bijtanken? In het gezellige huiskamercafé ‘Beneden Sas’ kun je even lekker bijkomen.

Klik hier voor een mooie wandelroute door de Dintelse Gorzen.


Foto: Dintelse Gorzen

Loonse – & Drunense duinen (Dunen)
Één van mijn favoriete wandelplekken in Brabant is het gebied van de Loonse & Drunense duinen. Het gevarieerde landschap, met water, heide, gras en zandduinen, leent zich uitermate voor zowel korte als lange wandelingen. Het gebied is populair, dus zorg dat je lekker op tijd gaat. Een ander voordeel is dat het dan tevens niet al te lastig is om een haas of ree te spotten. Op de zandduinen staan daarnaast voldoende bankjes om even van het zonnetje én het uitzicht te genieten.

Het startpunt van de meeste wandel- en fietsroutes is café ‘De rustende jager’, waar je natuurlijk ook weer met een lekker drankje kunt eindigen.

Vressels bos (Sint Oedenrode)
Gelegen in het hart van de Meierij vind je ’t Vressels bos. Een relatief jong (aangelegd) bos waar je naast wandelen ook prima kunt fietsen. Geniet van véél bos (circa 250 hectare), maar ook van vennetjes en natte heideveldjes, wat weer voor veel (broed)vogels zorgt.

Even bijtanken kan bij dit nabijgelegen café, waar ook je viervoetige vriend welkom is op het terras.


Foto: Vressels bos

Landgoed Stippelberg (De Rips)
Ook eentje van Natuurmonumenten is Landgoed Stippelberg. Leuk zijn hier de statige boomlanen die uitkomen bij een mooi landhuis in Engelse stijl. Daarnaast zijn hier wandelroutes te over, want met 1.000 hectare aan bos en heide, zijn er genoeg keuzes voor een blokje om.

De Vloeiweiden / De Plateaux-Hageven, (Bergeijk)
Dit gebied is niet alleen mooi vanuit natuurlijk oogpunt, maar heeft ook historische waarde vanwege het oude vloeiweidensysteem wat hier ligt. Het gaat hier om een uitgekiend stelsel van kanaaltjes, sloten en stuwtjes wat kalkrijk water uit de Maas naar de weiden leidt.

Tip: Natuurmonumenten organiseert hier geregeld wandelingen met de boswachter. Zij vertellen je dan alles over de natuur, maar ook over het vloeiweidensysteem.

Stadwandeling Eindhoven
Meer zin in een stadswandeling? Eindhoven is voor mij de place to be. Vergeet ook zeker het nieuwere stadsdeel Strijp S niet. En wil je het romantisch of sfeervol maken? Plan dan je stadswandeling door Eindhoven tijdens Glow: een lichtjesroute door het centrum van de stad die je langs talloze (verlichte) kunstwerken van kunstenaars uit alle hoeken van de wereld voert.

Kijk op de website van Glow Eindhoven voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *