IJsland’s Heimaey

IJsland heeft natuurlijk een waslijst aan bewonderingswaardige natuurschoon, maar wil je toch even wat anders? Dan is een tripje naar eiland Heimaey (onderdeel van the Westman Islands) héél erg de moeite waard.

Vanuit Landeyjahöfn pak je de ferry (vooraf boeken is geen overbodige luxe!) en ben je in mum van tijd op het eiland. De aankomst alleen al is spectaculair: varend langs de torenhoge, steile kliffen en met het oog op de Eldfell vulkaan!

Maar dan? 

Spot Puffins
De reden waarom veel mensen Heimaey (het grootste eiland van de groep) bezoeken is omdat de super schattige Puffin, ofwel Papegaaiduiker, er vrij eenvoudig te spotten is. Zelf ben ik meermaals naar een speciale Puffin Lookout in het zuiden gegaan waar we getrakteerd werden op honderden van deze schattige verschijningen.

Van april t/m augustus is het broedtijd voor de Puffin: dé periode dus om ze te zien.

Ben je net zo’n bird nerd als ik? Dan kun je genieten, want het eiland wordt bewoond door diverse andere mooie (zee)vogels.

Geniet van de natuur
Een auto meenemen naar het eiland is wat mij betreft een bonus. Hoewel het eiland klein is, is tijd vaak schaars en de bezienswaardigheden liggen alsnog vrij ver uit elkaar. (Zo is de eerdergenoemde Puffin Lookout een dik uur lopen vanuit het centrum.)

Het is heerlijk om het hele eiland binnenstebuiten te keren en ieder uithoekje te verkennen. Maak wandelingen rondom de Eldfell vulkaan, beklim een klif, bezoek de mooie strandjes en geniet van het zicht op de omliggende, onbewoonde eilandjes.

Uit eten bij Gott
Na een drukke dag in de buitenlucht is het wel zo lekker om even bourgondisch te genieten. En voor een klein stadje heeft Vestmannaeyjar aardig wat horecagelegenheden. Zo is restaurant Gott een heuse aanrader: gezellig, verse en lokale ingrediënten en redelijk betaalbaar.

Ga je in een drukke periode? Zorg dan zeker dat je een tafeltje boekt, want Gott is erg populair, ook bij de locals.

Sluit de dag af met een biertje
Wil je na het eten nog even borrelen? Dan is The Brothers Brewery een leuke stek om een lokaal (experimenteel) biertje te proberen. Zelf ben ik geen bierdrinker, maar zélfs voor mij hadden ze het een en ander te proeven!

En verder?
Zelf heb ik overnacht op het eiland, wat ik ook zeker kan aanraden. Ook hiervoor geldt echter dat je er wel op tijd bij moet zijn want accommodaties raken snel vol.
De volgende dag kun je prima opstarten bij Vigtin bakhús waar ze naast lekkere verse broodjes, ook goede koffie serveren. En heb je nog tijd over of wil je meer weten over de geschiedenis van het eiland, waaronder de dramatische vulkaanuitbarsting in 1973? Bezoek dan zeker het Eldheimar museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *